وب سایت خبری گردشگری فین هرمزگان

پایگاه اطلاع رسانی فین هرمزگان

وب سایت خبری گردشگری فین هرمزگان

پایگاه اطلاع رسانی فین هرمزگان

نگاهی به یک سنت 100 ساله نذری محرم در هرمزگان؛

حلــــیم پزی به سبــــک فینی ها

محرم در هرمزگان مانند دیگر جاهای ایران اجرا می شود و میراثی مشترک است اما سننی در گوشه و کنار این استان یافت می شود که منحصر به این خطه است.

یکی از این سنن طبخ حلیم در خمره های گِلی (جُم) به سبکی خاص در منابر (حسینیه های) فین است.

به گزارش وب سایت خبری گردشگری فین هرمزگان همانطور که گفته شد این خوراک نذری به سبک و سیاقی ویژه طبخ و به روشی مخصوص توزیع و پس از اتمام مراسم سینه زنی و روضه خوانی به عشاق اباعبدالله الحسین داده می شود.

آوازه طبخ حلیم سنتی فین ما را به این شهر تاریخی که در فاصله 90 کیلومتر بندرعباس واقع شده، کشاند.

عبدالحمید ترابی در کتاب فرهنگ مردم فین و مارُم می نویسد: "جُم حلیمی خمره ای به بلندی تقریبی یک متر و مخروطی شکل است و برای تهیه حلیم به ترتیبی خاص گل می گیرند". این کار هنگام افروختن آتش مانع از ترکیدن خمره سفالی می شود. هیزم بار گذاشتن حلیم از کنده درخت نخل یا تافال است و با فاصله در کنار خمره ها قرار می گیرند.

تعداد جُِم های گل گرفته شده معمولا بین 4 تا 5 خمره است. به میزان دو سوم جُم از آب پر می شود و در ادامه 5 کیلو بلغور گندم به آن اضافه می گردد.

هم اکنون در 5 نقطه فین از جمله منبر شیخ غلام محمد حاج علی، منبر خضر، منبر قتال یا ولی الله، منبرکل تراب یا پا قلعه و منبر کل خیری منسوب به خانواده جعفری ها حلیم با این سبک و سیاق طبخ می شود.

  در پایان دهه اول محرم جُم ها از زمین خارج و تمیز می شوند و در انبار حسینیه ها و تکایا قرار می گیرند تا سالی دیگر و محرمی دیگر فرا رسد و بساط حلیم پزان به سبق و سیاق فرهنگ مردم فین برپا شود.

تصاویر: علی اصغر شعبانی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی